Op sociale media, via mail, sms en WhatsApp circuleren allerlei adviezen en waarschuwingen over het nieuwe coronavirus. Het gaat vaak om misleidende informatie. Geloof niet zomaar wat u leest. Dankzij feiten die de World Health Organization heeft vrijgegeven ontkrachten we hieronder veelvoorkomende valse informatie.
Factcheck status: Onwaar
Uit het bewijs tot op heden, kan het COVID-19-virus worden overgedragen in alle gebieden, inclusief gebieden met warm en vochtig weer. Ongeacht het klimaat, neem beschermende maatregelen als u in een gebied woont of reist naar COVID-19. De beste manier om uzelf te beschermen tegen COVID-19 is door regelmatig uw handen te reinigen. Door dit te doen, verwijdert u virussen die op uw handen kunnen zitten en vermijdt u infecties die kunnen optreden door vervolgens uw ogen, mond en neus aan te raken.
Factcheck status: Onwaar
Er is geen reden om aan te nemen dat koud weer het coronavirus of andere ziekten kan doden. De normale lichaamstemperatuur blijft rond de 36,5°C tot 37°C, ongeacht de buitentemperatuur of het weer. De meest effectieve manier om jezelf te beschermen tegen het coronavirus is door je handen regelmatig schoon te maken met handwrijven op alcoholbasis of ze te wassen met water en zeep.
Factcheck status: Onwaar
Als u een warm bad neemt, voorkomt u niet dat u COVID-19 oploopt. Je normale lichaamstemperatuur blijft rond de 36,5°C tot 37°C, ongeacht de temperatuur van je bad of douche. In feite kan het nemen van een heet bad met extreem heet water schadelijk zijn, omdat het je kan verbranden. De beste manier om uzelf te beschermen tegen COVID-19 is door regelmatig uw handen te reinigen. Door dit te doen, verwijdert u virussen die mogelijk in uw handen zijn en vermijdt u infecties die zich kunnen voordoen door uw ogen, mond en neus aan te raken.
Factcheck status: Onwaar
Tot op heden is er geen informatie of bewijs dat suggereert dat het coronavirus door muggen kan worden overgedragen. Het coronavirus is een respiratoir virus dat zich voornamelijk verspreidt door druppeltjes die worden gegenereerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, of door druppeltjes speeksel of afscheiding uit de neus. Om uzelf te beschermen, maakt u uw handen regelmatig schoon met een op alcohol gebaseerde handwrijving of wast u ze met water en zeep. Vermijd ook nauw contact met iedereen die hoest en niest.
Factcheck status: Onwaar
Handdrogers zijn niet effectief in het doden van de 2019-nCoV. Om uzelf te beschermen tegen het coronavirus, moet u uw handen regelmatig schoonmaken met een handwrijfmiddel op alcoholbasis of ze wassen met water en zeep. Zodra uw handen zijn schoongemaakt, moet u ze grondig drogen met papieren handdoeken of een heteluchtdroger.
Factcheck status: Onwaar
UV-lampen mogen niet worden gebruikt om handen of andere delen van de huid te steriliseren, aangezien UV-straling huidirritatie kan veroorzaken.
Factcheck status: Onwaar
Thermische scanners zijn effectief bij het detecteren van mensen die koorts hebben ontwikkeld (d.w.z. een hogere dan normale lichaamstemperatuur) vanwege infectie met het coronavirus.
Ze kunnen echter geen mensen opsporen die besmet zijn maar nog geen koorts hebben. Dit komt omdat het tussen de 2 en 10 dagen duurt voordat mensen die besmet zijn met COVID-19 ziek worden en koorts krijgen.
Factcheck status: Onwaar
Sproeien van alcohol of chloor over je lichaam zal geen virussen doden die je lichaam al zijn binnengedrongen. Het sproeien van dergelijke stoffen kan schadelijk zijn voor kleding of slijmvliezen (d.w.z. ogen, mond). Houd er rekening mee dat zowel alcohol als chloor nuttig kunnen zijn om oppervlakken te desinfecteren, maar dat ze onder de juiste aanbevelingen moeten worden gebruikt.
Factcheck status: Onwaar
Vaccins tegen longontsteking, zoals pneumokokkenvaccin en Haemophilus influenza type B (Hib) -vaccin, bieden geen bescherming tegen het coronavirus.
Het virus is zo nieuw en anders dat het zijn eigen vaccin nodig heeft. Onderzoekers proberen een vaccin tegen 2019-nCoV te ontwikkelen en de WHO ondersteunt hun inspanningen.
Hoewel deze vaccins niet effectief zijn tegen 2019-nCoV, wordt vaccinatie tegen aandoeningen van de luchtwegen ten zeerste aanbevolen om uw gezondheid te beschermen.
Factcheck status: Onwaar
Er zijn geen aanwijzingen dat het regelmatig spoelen van de neus met zoutoplossing mensen heeft beschermd tegen infectie met het coronavirus.
Er is een beperkt bewijs dat het regelmatig spoelen van de neus met zoutoplossing mensen kan helpen sneller te herstellen van verkoudheid. Het is echter niet aangetoond dat het regelmatig spoelen van de neus luchtweginfecties
voorkomt.
Factcheck status: Onwaar
Knoflook is een gezond voedingsmiddel dat mogelijk antimicrobiële eigenschappen heeft. Er is echter geen bewijs van de huidige uitbraak dat het eten van knoflook mensen heeft beschermd tegen het coronavirus.
Factcheck status: Onwaar
Mensen van alle leeftijden kunnen besmet raken met het nieuwe coronavirus (2019-nCoV). Ouderen en mensen met reeds bestaande medische aandoeningen (zoals astma, diabetes, hartaandoeningen) lijken kwetsbaarder te zijn om ernstig ziek te worden met het virus.
De WHO adviseert mensen van alle leeftijden stappen te ondernemen om zichzelf tegen het virus te beschermen, bijvoorbeeld door een goede handhygiëne en goede ademhalingshygiëne te volgen.
Factcheck status: Onwaar
Antibiotica werken niet tegen virussen, alleen tegen bacteriën.
Het nieuwe coronavirus (2019-nCoV) is een virus en daarom mogen antibiotica niet worden gebruikt als middel voor preventie of behandeling.
Als u echter in het ziekenhuis wordt opgenomen voor de 2019-nCoV, kunt u antibiotica krijgen omdat bacteriële co-infectie mogelijk is.
Factcheck status: Onwaar
Microvoedingsstoffen, zoals vitamine D en C en zink, zijn van cruciaal belang voor een goed functionerend immuunsysteem en spelen een vitale rol bij het bevorderen van de gezondheid en het voedingswelzijn. Maar er zijn momenteel geen richtlijnen voor het gebruik van supplementen met micronutriënten als behandeling van COVID-19.
De WHO coördineert de inspanningen om geneesmiddelen voor de behandeling van COVID-19 te ontwikkelen en te evalueren.
Factcheck status: Onwaar
Klinische studies bevestigen dat hydroxychloroquine ziekte of dood door COVID-19 niet voorkomt.
Hydroxychloroquine of chloroquine, een gebruikelijke behandeling voor malaria en bepaalde auto-immuunziekten, is onderzocht als een preventieve behandeling voor COVID-19. Uit deze studies blijkt dat hydroxychloroquine weinig tot geen invloed heeft op ziekte, ziekenhuisopname of overlijden.
Factcheck status: Onwaar
Alcoholgebruik beschermt u niet tegen COVID-19. Frequent of overmatig alcoholgebruik kan het risico op gezondheidsproblemen juist vergroten.
Factcheck status: Onwaar
De meest voorkomende symptomen van COVID-19 zijn droge hoest, vermoeidheid en koorts. Sommige mensen kunnen ernstigere vormen van de ziekte ontwikkelen, zoals longontsteking. De beste manier om te bevestigen of u het virus heeft dat de COVID-19-ziekte veroorzaakt, is met een laboratoriumtest. Je kunt het niet bevestigen met deze ademhalingsoefening, die zelfs gevaarlijk kan zijn.
Factcheck status: Onwaar
De meeste mensen die COVID-19 oplopen, kunnen van het virus herstellen en het uit hun lichaam verwijderen. Als u de ziekte oploopt, zorg er dan voor dat u uw symptomen behandelt. Als u hoest, koorts en ademhalingsmoeilijkheden heeft, zoek dan tijdig medische hulp. De meeste patiënten herstellen dankzij ondersteunende zorg.
Factcheck status: Onwaar
Virussen kunnen niet reizen op radiogolven / mobiele netwerken. Covid-19 verspreidt zich in veel landen die geen 5G mobiele netwerken hebben.
COVID-19 wordt verspreid via respiratoire druppeltjes wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of spreekt. Mensen kunnen ook worden geïnfecteerd door een besmet oppervlak aan te raken en vervolgens hun ogen, mond of neus.
De World Health Organization geeft informatie en updates over de globale coronavirus COVID-19 uitbraak.
Tweets by WHO_Europe